BAJA HALÁSZLÉFŐZŐ BAJNOKA 2025

2025. május 17.
16:00

VERSENYKIÍRÁS
BAJA HALÁSZLÉFŐZŐ BAJNOKA 2025
A JÁNOSKA-ERESZTÉS HAGYOMÁNYŐRZŐ PROGRAM KERETÉBEN

Bajai halászléfőző versenyt hirdetünk a térség halfőzői részére.
Célunk a verseny kiírásával, hogy Baján, a „Halászlé fővárosában” – ahol szinte minden városlakó személyes ügye a halászlé készítése, minél többen kapjanak lehetőséget felkészültségük bemutatására és megmérettetésére.

Jelentsen igazi rangot a „Baja Halászléfőző Bajnoka” cím elnyerése!

Fontos alapkövetelmény, hogy Bajai halászlé készüljön! Ehhez segítséget nyújt a Halászlé kódex, melyet regisztráció idején kézbe kapnak a jelentkezők.

A verseny időpontja: május 17. szombat, 16 óra

A verseny helyszíne: Baja, Szentháromság tér

Regisztrálni a jelentkezési lap leadásával és a nevezési díj befizetésével lehet.

Regisztráció és befizetés helyszíne: Bácskai Művelődési Központ
(Baja, Szentháromság tér 3. 1. emelet, 3. iroda)
Regisztráció időpontok: április 22-től május 9-ig
Hétfőtől csütörtökig: 09.00 – 16.00
Pénteken: 09.00-12.00

Jelentkezési határidő: május 9.
Nevezési díj: 17.000.- Ft

Hal átvételének időpontja: május 17. szombat, 7-12 óráig
Helyszíne: Koller Halbolt
Baja, Vám u. 2. Telefon: 79/323-299

A verseny megnyitása: május 17. szombat, 16 óra
Zsűrizés: 17.30 – 18.30 óráig
Eredményhirdetés: 20.00 órakor

Zsűri:
• A versenyt szakmai zsűri fogja értékelni.
• 2 db zárt, azonosítószámot tartalmazó borítékot kap minden versenyző a megnyitó után Az egyik zárt borítékot kell majd a minta mellé leadni. A másik lezárt borítékot az eredményhirdetéshez hozza magával a színpad elé.
Pontozás:

• szín             1-10 pont
• küllem, állag         1-10 pont
• illat             1-10 pont
• íz, zamat         1-30 pont
• hús íz, konzisztencia     1-15 pont
• összbenyomás     1-25 pont

Maximális: 100 pont

A verseny díjazása:
• „Baja Halászléfőző Bajnoka” – „Vándor bogrács” az első helyezettnek. Három győzelem esetén elnyerhető a „Baja Örökös Halászléfőző Bajnoka” cím és a tulajdonába kerül a feliratozott vándor bogrács pontos mása is.
• A helyezettek Baja Megyei Jogú Város Önkormányzatának pénzjutalmában részesülnek:
I. helyezett: 60.000,- Ft
II. helyezett: 40.000,- Ft
III. helyezett: 30.000,- Ft
Különdíj: 10.000,- Ft
• Egyéb díj: Legszebben terített asztal
• Különdíj felajánlások:
Daru Déli Dűlő Borbirtok felajánlása: legjobb csapat kategória
Izsáki Házitészta Kft. felajánlása: több generációs csapat kategória
Fajszi Paprika Manufaktúra helyszíni különdíj

A BAJA HALÁSZLÉFŐZŐ BAJNOKA cím elnyeréséért a meghirdetett versenyben csak PONTY halászlével lehet nevezni.
A halászléfőzés hagyományos módon fával történik. A tűzifáról a versenyzők gondoskodnak.

A rendezők biztosítják:
• A halászlé főzéséhez szükséges halat, versenyzőnként egységesen 5 kg pontyot.
• Kijelölt főzőhelyeket, előkészítő munkaasztalt, tűzrakáshoz alátét tálcát.
• Szeméttároló edényzetet, műanyag zsákot a hulladék elhelyezéséhez.
• Ivóvíz vételi lehetőséget.
• Minden versenyzőnek 8 főre étkezési helyet, ahol fogadhatják vendégeiket.
• A mintalé leadásához tányért.
A versenyzőknek kell biztosítani:
• A halfőzéshez szükséges hagymát, fűszereket.
• A főzőszokásoknak és igényeknek megfelelően a tésztát (vendéglátáshoz).
• A versenyzők számára biztosított asztaloknál – a vendéglátáshoz – tányért, evőeszközt, poharakat.
• A halfőzéshez és a vendéglátáshoz egyéb egyéni felszereléseket, eszközöket (tűzifa, bogrács, állvány, kéziszerszám, kanna stb.)

A halkereskedő információi:
• A főzéshez az 5 kg élőpontyot átveheti május 17-én (szombaton) 7.00 – 12.00 óra között: a Koller Halboltban – Baja, Vám u. 2.
• A hal átvételének feltétele a nevezési díj befizetését igazoló számla bemutatása.
• Amennyiben a résztvevők 5 kg-nál több halat igényelnének, kérjük, hogy jelezzék a halkereskedőnél.
• Az 5 kg-on felüli halmennyiséget a nevezési díj már nem tartalmazza, azt minden nevezőnek egyénileg kell finanszíroznia!
• Amennyiben a halfőzéshez szükséges halat a nevező tisztított, vagy tisztított és darabolt állapotban igényelné, úgy annak igényét a versenyzőnek 10 nappal előtte kell a halkereskedőnél jeleznie! Ennek költségét a hal átvételekor a helyszínen kell megfizetnie.
Tisztítás, darabolás, sózás: 350 Ft/kg.
Még egyszer: Koller Halbolt, Baja, Vám u. 2. Telefon: 79/323-299

A versennyel kapcsolatban információ kérhető:

  • Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete
    Horváth László: 06 70 334-8739
    Email: bajaihalaszlefozo@gmail.com
  • Bácskai Művelődési Központ
    Biró Terézia: 06 20 525-0300
    Email: biro.terezia@bacskaimk.hu

Nevezési lapok és a versenykiírások személyesen átvehetők a Bácskai Kultúrpalotában.